Historie

RTV de Zwaluwen, een rijke wielerhistorie

RTV de Zwaluwen is een wielervereniging in Doetinchem. De kracht van onze vereniging is de sterke band die onze leden hebben, de grote groep vrijwilligers en de gemoedelijke sfeer binnen de vereniging. Door centrale ligging in de Achterhoek is er een grote aanwas van leden uit de regio Achterhoek, de Liemers en zelfs Duitsland. RTV de Zwaluwen is een bloeiende vereniging met een rijke historie en een ambitieuze toekomstvisie.

1933 – Eerste tekenen van leven

Op 27 Juni 1933 werd er in de ‘Arnhemsch Courant’ het eerste levenslicht van RTV de Zwaluwen beschreven. “In de afdeling renners spande wat deelname betreft de nieuwe wielervereniging RTV de Zwaluwen de kroon”. Dit is echter niet de officiële datum van oprichting van RTV de Zwaluwen.

In 1936 werd er voor het eerst een wielerwedstrijd georganiseerd door RTV de Zwaluwen. “In den Gelderschen Achterhoek wint Hendrik Scheers” titelt het weekblad Sport Echo op woensdag 14 Oktober 1936. Hendrik Scheers wint de ronde van 50 kilometer voor broer Wim Scheers en Henni Bongers.

1949 – De officiële oprichting

Ren en Toer Vereniging de Zwaluwen werd officieel op 20 september 1949 opgericht te Doetinchem. Ten tijde van oprichting bestond de vereniging uit slechts 11 leden. Dit aantal groeide echter al snel naar tientallen leden in de jaren daaropvolgend.

1968 – De gouden jaren

In de jaren ’70 en ’80 beleefde RTV de Zwaluwen zijn gouden jaren. Op 29 September 1968 werd daarvoor de aanzet gegeven door Herman Brinkhoff, Roy Schuiten, Tonny Kelderman en Gerard Dijker. Zij nemen namens RTV de Zwaluwen deel aan het NCK voor Nieuweling, dat ook toen al verreden werd in Dronten. Die dag in Dronten wist het viertal een fantastische tweede plek te behalen. Datzelfde jaar boekte Roy Schuiten maarliefst 14 overwinningen, een blijk van zijn talent.

1971 – Jeugdcommissie

Door de successen is er een grote aanwas van jeugdige renners. Daarom wordt er op 1 maart 1971 een jeugdcommissie opgericht. Schoonmaakbedrijf de Volharding uit Didam sponsort de renners met een clubauto en clubkleding. Daarnaast boekt aspirant-lid Henk Rijks in hetzelfde jaar nog eens 20 overwinningen.

1973 – In gebruik name clubhuis

In 1973 is het dan eindelijk zo ver. Na 3 jaren ploeteren en werd op 6 juni 1973 het huidige clubhuis aan de Fabriekstraat in gebruik genomen. Een leuk detail: het gebouw deed eerst dienst als consultatiebureau en werd verhuist van een plek bij het ziekenhuis naar de huidige locatie aan de Farbriekstraat.

1982 – Het tijdperk Breukink

Erik Breukink melde zich begin jaren ’80 aan als lid van RTV de Zwaluwen. In 1982 wordt hij Nederlands Kampioen op de achtervolging, en in 1984 wint hij zijn eerste etappe in de Olympia’s Tour. Een jaar later kiest hij voor een profloopbaan waar hij uitgroeit tot een uitmuntende ronderenner. Later wist hij onder meer in de Rondes van Italië en Frankrijk een podiumplek te bemachten.

1992 – Ook succes bij het veldrijden

De naam Scheffer zal bij een hoop mensen een belletje doen rinkelen. Zowel Gerrit als zoon Marcel zijn jarenlang lid geweest van RTV de Zwaluwen en niet zonder succes. Gerrit wist op 14 januari 1973 al het Nederlands Kampioenschap veldrijden bij de Amateurs te winnen en werd in 1975 nog eens 3e op het WK voor Amateurs. Marcel trad in de begin jaren ’90 in zijn vaders voetsporen door in zowel ’92 als in ’93 het NK veldrijden bij de Amateurs te winnen.

Ook Francis Keizer doet begin deze van deze eeuw een flinke duit in de zak als het gaat om NK-titels. In 2002 wist ze op 11-jarig leeftijd naar titel te rijden bij de jeugd categorie 4. Keizer geldt destijds als één van de grootste talenten in het Veldrijden maar beëindigd in 2009 haar carrière.

2004 – Het regent kampioenstruien

De lijst van Nederlandse Kampioenen wordt alsmaar groter. Bram Aalders wordt in 2004 kampioen op de weg bij de junioren. Francis Keizer behaalt de titel van beste Nederlandse nieuwelinge in het veld en Thom van Dulmen wordt Nederlands Kampioen Tijdrijden voor renners onder de 23 in 2004 en 2005.

vlnr. Bram Aalders, Francis Keizer, Servais Knaven, Thom van Dulmen

2014 – De jeugd breekt definitief door

Na het succesverhaal van onder andere Erik Breukink raken jeugdleden van RTV de Zwaluwen geinspireerd om zelf ook voor het hoogst haalbare te gaan. De broers Thom en Frank van Dulmen maken in 2005 de overstap naar het Rabobank Development Team, het opleidingsteam van de roemruchtige Rabobank-ploeg. Zij worden echter bedolven onder het grote succes van het opleidingsteam en komen nooit echt in aanmerking om mee te dingen op het allerhoogste niveau.

Hetzelfde Rabobank Development Team is in 2014 een belangrijk stap in de carriëre van Joris Nieuwenhuis. De Zelhemse veldrijder heeft indruk gemaakt door een podiumplaats te veroveren achter alleskunner Mathieu van der Poel op het NK veldrijden voor Junioren in 2013. Later maakt Joris de overstap naar het huidige Team DSM en is hij vooral actief als klassiekerspecialist en sprintaantrekker in de Tour.

vlnr. Martijn Budding, Mathieu van der Poel, Joris Nieuwenhuis – NK veldrijden junioren 2013

Een naam die zeker niet mag ontbreken tussen al deze grootheden is die van Koen Bouwman. De Ulftenaar werd eind jaren ’90 lid van onze vereniging. Ruim 20 jaar later is hij uitgegroeid tot een vaste waarde in het profpeloton. Met een 12e plek in de Ronde van Italië behaalde de prof van Jumbo-Visma in 2021 zijn mooiste resultaat tot nu toe.

2014 – 65 Jarig bestaan

Op 9 September 2014 viert RTV de Zwaluwen haar 65-jarige jubileum. Er wordt een retro-toertocht gehouden en er zijn veel (oud-)leden aanwezig. Maar naast dat er herinneringen worden opgehaald word er ook gepraat over de toekomst van de vereniging en vooral de zorgen omtrent de veiligheid van het wielerparcours aan de fabriekstraat.

2016 – Terugkeer clubcompetitie

In 2016 keert RTV de Zwaluwen middels een combinatieteam terug in de clubcompetitie. Dat jaar wordt het NK wielrennen in het Montferland georganiseerd dat als katalysator dient bij het opzetten van het nieuwe clubteam. Samen met het Specialized Workforce rijdt RTV de Zwaluwen een 6-tal clubcompetitie wedstrijden en ook het NK in eigen ‘achtertuin’.

Dit intiatief word ook gezien door andere Achterhoekse wielerverenigingen en samen besluiten ze om de krachten te bundelen. Namens Cyclingteam Achterhoek nemen 5 Achterhoekse wielervereniging deel aan de clubcompetitie. Junioren die in het verleden buiten de boot vielen doordat ze niet terecht konden bij een team worden op deze manier opgevangen en de kans geboden om naar een hoger niveau te groeien.

Het nieuwe beleid werpt zijn vruchten af wanneer RTV de Zwaluwen de aansluiting bij de top van het Nederlandse wielrennen weer heeft gemaakt. Op het NCK van 2018 heeft de vereniging de beschikking over een sterke selectie. Onder leiding van locomotief Koen Bouwman dendert de Zwaluwentrein naar een 14e plek op de ranglijst. Een knappe prestatie gezien het feit dat Gerjo Berentschot, Jentje Huntink, Gerrit Huinink, Wouter Hendriksen en Bart Lieftink allen onder een amateurlicentie rijden.

2019 – Coronapandemie legt wielersport stil

In de daaropvolgende jaren komt het (amateur-)wielrennen grotendeels stil te liggen door de Coronapandemie. Wedstrijden worden afgelast en het verenigingsleven komt onder druk te staan. RTV de Zwaluwen gebruikt deze tijd om zich voor te bereiden op de toekomst.

Niet alleen wordt er nog altijd naarstig gezocht naar een plek om de vereniging te vestigen maar ook wordt er geinvesteerd in de huidige accommodatie en de veiligheid van het parcours. Er worden nieuwe borden aangeschaft, een MyLaps systeem aangelegd en er word het nodige onderhoud aan het clubhuis gedaan.

2022 – Terug naar het oude normaal?

Gelukkig komt er langzaam maar zeker een einde aan de pandemie. In 2022 zien we grote en kleine koersen weer opkrabbelen. Maar of we helemaal terug kunnen naar het oude normaal, zal de toekomst uitwijzen.