Interview met Joris

no_image
15 mei 2016 | Gepubliceerd in: Algemeen
 1. Hoe kijk je terug op je crossseizoen?

Omdat ik zowel hoogtepunten als een paar ‘dieptepunten’ heb gekend, vind ik dit moeilijk te zeggen. Ik had vooraf het crossseizoen er misschien iets teveel van verwacht, maar wat er niet helemaal uit kwam. Dus over het gehele crossseizoen ben ik niet helemaal tevreden, maar heb er uiteindelijk wel heel veel van geleerd!

 1. Heb je voor je gevoel een stap kunnen zetten in je ontwikkeling?

Zeker, in meerdere opzichten. Crossspecifiek zelf bijvoorbeeld met de trainingen in Alphen. Waar wij met ons team elke woensdag trainen. Waar Lars van der Haar altijd meetraint en waar veel van te leren is. Ook Richard Groenendaal en Nico van Hest  geven ons altijd veel tips om te verbeteren. Daarnaast heb ik dit jaar ook mentaal een stap kunnen. Omgaan met slechte uitslagen bijvoorbeeld.

 1. Was je verrast met je Wereldbekerwinst in Heusden-Zolder?

Ja en nee. Ik kon die periode wel merken dat ik goed in vorm was, dus ik wist dat het er eventueel in kon zitten. Die week ervoor bij de wereldbeker in Namen had ik pech, maar ook toen was ik al goed in orde. Alleen op de dag van de wedstrijd zelf had ik het zeker niet in mijn hoofd zitten. En ik had natuurlijk nog nooit een internationale cross gewonnen. Pas half koers merkte ik dat er een mogelijkheid was om te winnen.  En dan nog moest alles mee zitten om te kunnen winnen en dat gebeurde deze keer!

 1. Hoeveel en wat voor soort fietsen heb je van de ploeg in bruikleen?

In totaal heb ik:

 • Drie crossfietsen in bruikleen (Giant TCR SLR) . Elke keer na de cross neem ik een andere crossfiets mee naar huis en worden de andere twee goed nagekeken.
 • Eén wedstrijdfiets en één reservefiets.(Giant TCR Advanced)
 • Één trainingsfiets, ook een TCR maar dan een verouderd model. En nog één tijdritfiets.
 1. Train je nu anders en veel meer dan voorgaande jaren en kun je daar wat over vertellen?

Pas bij de junioren ben ik echt begonnen met trainen. Michael Velthorst hielp mij daar toen bij. Ik had daarvoor eigenlijk nog geen idee waar ik mee bezig was. Nu train ik wel iets meer als bij de junioren.  Maar het is niet belangrijk hoe hard je traint, maar vooral hoe effectief je training is. (en dus ook de rust die daarbij hoort) Verder rij ik in het wegseizoen best veel wedstrijden. Dit zie ik ook een beetje als trainingen voor het crossseizoen.

 1. Kun je ons vertellen hoe jouw trainingsweek eruit ziet qua aantal uren, soorten trainingen, etc?

Nu is het vooral duurtrainingen, maar ik zal een relatief intensieve trainingsweek van in het crossseizoen schetsen:

 • Maandag: Betekent meestal dat ik de dag ervoor een wedstrijd heb gehad. Dus meestal 1,5 uur uitfietsen. Verder ga ik nog naar school, dus kon ik daar verder tijd aan besteden.
 • Dinsdag: 2,5 uur duur, met 4x 10 minuten “40-“20 blokken, met tussendoor 10 minuten rust. (Dus 40 seconden D3= hoge hartslag , 20 seconden rust (x 10 minuten lang)
 • Woensdag: Crosstraining in Alphen. Dus crossspecifiek trainen. Meestal aardig intensief.
 • Donderdag: 2 uur met piramideblokken. Dus 15 seconden omslagpunt = 30sec. rust, 30seconden omslag = 1 minuut rust, 45sec omslag= 1,5 minuut rust en dan weer terug naar 15sec. Dit dan keer 3.
 • Vrijdag:  1,5 uur brommertraining in D2=middelmatig hoge hartslag
 • Zaterdag: Of ik rij een wedstrijd. Of ik fiets 1,5 uur achter de brommer/ 1,5 uur losfietsen.
 • Zondag: Raceday!
 1. Heb je veel contact met de persoonlijke trainer van de ploeg en waar bestaat dat contact dan uit?

Elke maandag bellen we sowieso even om de aankomende week en de vorige week te bespreken. Verder als er wat is, dan belt hij of ik natuurlijk meteen. Meestal gaat dit over trainingen. Dan vraag ik waarom hij een bepaalde training heeft neergezet. Wanneer ik het met hem eens ben, voer ik de training uit. Zo niet dan, komen we meestal tot een andere oplossing (stel dat ik mij niet helemaal fit voel) of hij weet mij alsnog te overtuigen 🙂

 1. Heb je nog doelen tijdens het wegseizoen of is het vooral naar het crossseizoen toeleven?

Stiekem wil je natuurlijk ook tijdens het wegseizoen goed presteren. Maar ik heb geen specifieke doelen bij bepaalde wedstrijden. Ik wil vooral beter worden om tijdens de cross uit te kunnen pakken.

 1. Weet je al wat er met de ploeg gaat gebeuren na dit jaar?

Enige wat tot nu toe zeker is, is dat Rabobank stopt met sponsoren van het team. Verder is er eigenlijk nog niets bekend. Gelukkig duurt het ook nog even.