Joris Nieuwenhuis subliem naar Nederlandse titel

15 januari 2024 | Gepubliceerd in: Algemeen, Wedstrijden

In oktober 2022 besloot Joris Nieuwenhuis weer écht terug te keren in het veld. Hij werd verwelkomend in het warme nest van oud-veldrijder Sven Nys en begon daarmee zijn tweede carrière in het veld. Na succesvolle lead-outs in de Tour was het voor de Zelhemmer toch weer even wennen maar al snel drukte hij zijn neus aan het venster zoals we dat van hem gewoon zijn in het veldrijden.

In Hoogeveen kreeg de Nederlandse veldrittop een pittig parcours voorgeschoteld. Waar de ondergrond in de loop van de week er nog hard bevroren bij lag was het afgelopen weekend flink ploeteren geblazen. De ingezette dooi had de snelle omloop omgetoverd in een waar modderballet. Glibberen en glijden is iets wat op het lijf geschreven staat van RTV de Zwaluwen-lid Nieuwenhuis.

Tweestrijd met Ronhaar

Met het ontbreken van Mathieu van der Poel was het bij de heren elite vooral uitkijken naar Lars van der Haar, Pim Ronhaar en Joris Nieuwenhuis. De laatst genoemde schoot direct goed uit de startblokken en kwam door een valpartij voorin het veld als snel alleen op kop te rijden. Pim Ronhaar wist na een ronde de aansluiting nog te maken bij de ontketende Nieuwenhuis. Het leek uit te gaan draaien op een duel tussen de Sallander Ronhaar en Achterhoeker Nieuwenhuis.

Heel lang duurde die tweestrijd echter niet. Nieuwenhuis bleef constant druk zetten op Ronhaar die zichtbaar moeite had om het hoge tempo te volgen. De foutjes die zich bleven opstapelen bij Ronhaar zorgden er uiteindelijk voor dat Nieuwenhuis wederom solo op kop kwam te liggen. Gestaag bleef Nieuwenhuis zijn voorsprong uitbreiden en wist zodanig onbedreigd naar de titel te rijden! Het is voor Nieuwenhuis zijn vierde Nederlandse titel. Eerder won hij de strijd om de driekleur al, in 2014 bij de junioren en in 2017 en 2018 bij de beloften.

Het is voor Joris niet de eerste keer dat hij de driekleur om zijn schouders heeft. In 2017 en 2018 werd hij al Nederlands Kampioen bij de Beloften.

Stabiele race Gademan

De Nederlandse vrouwen zijn in het internationale veldrijden gevreesd, waar de sport bij de mannen vooral gedomineerd wordt door onze zuiderburen is dat bij vrouwen absoluut omgekeerd. Het niveau op het Nederlands Kampioenschap in Hoogeveen is dan ook heel hoog. Achter een ontketende Lucinda Brand werd er door Sera Gademan gestreden voor een top-10 notering. Gademan wist uiteindelijk de finish te passeren op een knappe 11e plaats, een beloning voor een sterk seizoen in het veld!

Alle uitslagen NK Veldrijden

UitslagRennerCategorie
🥇Joris NieuwenhuisElite, Professional-A, Professional-B (M)
11Sera GademanAmateurs, Elite, Professional-B, Sportklasse (V)
58Hugo van SchipJunioren (M)
34Alexander StefasNieuwelingen (M) eerstejaars
13Edwin RuesinkMasters 50+ (M)

©foto – Regio8