Joris Nieuwenhuis, van GOW naar Wereldkampioen

29 januari 2017 | Gepubliceerd in: Algemeen, Wedstrijden

Afgelopen weekend werden de Wereldkampioenschappen veldrijden verreden in het Luxemburgse Bieles. Zondagochtend om 11:00 uur vertrokken de Beloften mannen voor hun race om de regenboogtrui. Op de eerste rij staat een jongeman van 20 jaar in het tenue van de nationale selectie, Joris Nieuwenhuis. Hij oogt rustig als altijd, maar beter dan hij ooit is geweest. Het afgelopen seizoen was zijn beste seizoen tot nu toe, RTV de Zwaluwen blikt terug op de opmerkelijke loopbaan van ons trouwe lid.

Laten we beginnen bij het begin, Joris werd 21 jaar geleden geboren in de Achterhoek. Als kind groeide hij op in Zelhem bij zijn ouders. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met de motorcross sport. Zijn vader zette hem als jonge tiener op een zijspanmotor en kroop zelf in de bak. Samen reden ze tientallen wedstrijden en al snel bleek dat Joris een enorme feeling met de motorfiets had. Als 14 jarige jongen liet hij alle ervaren mannen achter zich.

Ondertussen leerde Joris ook het rijden op een fiets kennen. Hij sloot zich aan bij de fietscross vereniging in Doetinchem en kwam via die weg in aanraking met het fietsen. De zomers bestonden toen vooral uit BMX, maar in de winter was het vaak te koud en nat op de baan. Om toch in goede conditie te blijven besloten vader en zoon veldtoertochten te gaan rijden. Al snel bleek dat Joris hier enorm veel plezier aan beleefde.

In 2010 zien we Joris voor het eerst verschijnen in een cyclocross wedstrijd. In Vorden staat hij aan de start van zijn eerste GOW-veldrit. Het veldrijden blijkt toch best lastig, hij wordt 9e van de 20 deelnemers bij de Nieuwelingen. Dat seizoen rijdt hij nog enkele crossen maar veel verder dan een 8e plek weet hij niet te komen. Een jaar later, als 2e-jaars Nieuweling, gaat het al een stuk beter. In de GOW-veldrit van Vorden wordt hij 4e en in Varsseveld behaalt hij zijn eerste overwinning. Uiteindelijk weet hij 4 overwinningen aaneen te rijgen in de GOW.

Junioren

Langzaam begint het veldrijden serieuzere vormen aan te nemen. Steeds vaker zien we Joris bij onze trainingen op dinsdag en donderdag avond verschijnen. Zijn talent valt ook op bij mede-Zelhemmer Michael Velthorst die hem vanaf 2011 begeleidt. In 2012 maakt Joris de overstap naar de Junioren categorie. Als eerste-jaars maakt hij indruk in de nationale wedstrijden met veel korte klasseringen.

Begin 2013 rijd hij als anonieme renner mee tijdens het NK veldrijden in de Beekse Bergen. De grote favoriet is Mathieu van der Poel die het hele seizoen alles wint wat er te winnen valt. Het is dan ook geen grote verrassing dat Mathieu het hoogste treetje beklede op het podium dat NK. Wat wel een grote verrassing was, is het feit dat er ineens een onbekende naam op de 3e plek stond te glunderen. De onervaren Joris reed die dag een dijk van een wedstrijd en liet toen al een deel van zijn klasse doorschemeren.

Joris Nieuwenhuis 3e op het NK Veldrijden in 2013

Zijn talent wordt opgepikt door Jan Weevers en eind 2013 verruilt Joris het Geel-Blauw van RTV de Zwaluwen voor de kleuren van het Giant dealerteam. Als 2e-jaars junior zet hij de stijgende lijn door en rijdt hij een super seizoen. Met 4 overwinningen en een nationale titel op zak bevestigd hij het talent dat vele in hem zagen. In het zomerseizoen voegt hij, als kers op de taart, een nationale Mountainbike titel aan zijn palmares toe. Ondertussen is Richard Groenendaal al eens wezen pijlen of Joris er oren naar heeft om voor het Rabobank Development team te rijden. Dat is de natte droom van elke renner natuurlijk en zo doende rijdt Joris zijn eerste jaar bij de Beloften in de kleuren van Rabobank.

Beloften

De overstap naar de Beloften loopt bijzonder vloeiend. Joris bevestigd opnieuw met een tweede plek op het nationale kampioenschap en een verrassende vijfde plek op het WK voor beloften. Tot dan toe loopt alles op rolletjes voor de jonge Zelhemmer. Er wordt hem een gouden toekomst beloofd en hij lijkt die belofte langzaam in te gaan lossen.

Maar na een aantal jaren waarin alles mee leek te zitten komt een jaar met veel tegenslagen. Afgelopen seizoen had Joris meerdere keren te kampen met ziekte en pech. Ondanks een zege in de wereldbekermanche van Zolder komt hij er tijdens het NK(4e) en WK(14e) totaal niet aan te pas. In de zomer is hij overgestapt van het Mountainbiken naar het Wielrennen. Een overstap waar hij dit seizoen de vruchten van kan plukken.

Van der Poel(midden) vergezelt door Joris Nieuwenhuis(rechts) op 3.

Al in oktober weet hij de GP Mario de Clercq op zijn naam te schrijven en wint hij vier wereldbekermanches. In de GP van Brabant verbaasd hij vriend en vijand wanneer hij tussen de profs een derde plek behaald, dit doet hij tijdens het NK nog eens dunnetjes over. De beloften rijden tijdens het NK in Sint-Michielsgestel samen met de Profs en Joris rijdt de hele wedstrijd van voren samen met Corné van Kessel en….. Mathieu van der Poel. De laatstgenoemde pakt de driekleur bij de profs en beleefd een kleine déjavu wanneer hij Joris op plek drie van het podium ziet staan. Wel mag Joris op de hoogste trede van het podium gaan staan wanneer hij de driekleur bij de Beloften omgehangen krijgt.

Dan nadert het einde van het seizoen en komt het Wereldkampioenschap in zicht. Vanzelfsprekend is dit een groot doel en zet Joris alles op alles om hier goed voor de dag te komen. In het weekeinde voorafgaand aan het WK geeft hij nog eens zijn visitekaartje af door in Hoogerheide met meer dan een minuut verschil te winnen en de Wereldbeker in de wacht te slepen. De tegenstand is gewaarschuwd.

Het is zondagochtend, 11 uur. In Bieles is de dooi toegeslagen en de ijsbaan van zaterdag is omgetoverd tot een ware modderpoel. Voor Joris maakt het weinig uit, iedereen moet tenslotte over dezelfde ronde. Het startschot klinkt en Joris is direct goed weg. Ruim een halve ronde blijft het groepje favorieten bij elkaar maar al snel houdt Joris het voor gezien. Wat volgt is een verbluffende wedstrijd waar Joris laat zien dat hij niet alleen enorm technisch is maar ook nog eens enorm krachtig. Na ruim 50 minuten koers komt hij als eerste over de streep, hij heeft alle tijd om een feestje te vieren. De tegenstand volgt pas minuten later.

Vanaf vandaag is RTV de Zwaluwen één wereldkampioen rijker. Het laatste lid dat een medaille op een wereldkampioenschap behaalde was Gerrit Scheffer. Hij werd in 1975 derde bij het Wereldkampioenschap bij de Amateurs. Niet geheel ontoevallig, de woonplaats van Gerrit Scheffer is… Zelhem.

teskt door: Velosoof
Afbeelding: Facebook Joris Nieuwenhuis