Vernieuwde BAX Ronde van Doetinchem groot succes!

14 augustus 2017 - Gepubliceerd in: Algemeen

Gisteren werden er voor het eerst sinds jaren weer rondjes om de Catharinakerk gereden in Doetinchem. De grote opkomt in beide wedstrijden toonde aan dat na al die jaren de Ronde van Doetinchem nog steeds een succesformule is. Sinds vorig jaar was de Bax Ronde van Doetinchem terug op de KNWU kalender, toen wist voorzitter Gerjo Berentschot de wedstrijd naar zich toe te trekken, ook dit jaar lieten de Zwaluwen zich veelvuldig zien.

Masters zwoegen zich een weg door de binnenstad

Om 13:00 klonk het eerste startschot voor de Masters 40+. Al snel werd duidelijk dat dit rondje niet gemakkelijk liep, de snelle bochten in combinatie met de zwaar lopende klinkers zorgde al vroeg voor breuken in het peloton. Al vroeg in de wedstrijd wisten zich 3 mannen los te maken van het peloton, Michel Klarenbeek, Jan Weevers en Patrick Somsen.

Weevers en Somsen waren duidelijk de sterkste van de dag en zelfs een laat op hol geslagen peloton kon daar niets meer aan veranderen. De twee wisten Klarenbeek los te weken en gingen strijden om de winst. Achter Klarenbeek waren het Stan Janssen en Gijs Nederlof die op hun beurt de weg naar voren wisten te vinden. Zij wisten Klarenbeek nog bij te halen en streden om de laatste podiumplaats.

In het peloton werd Jos Kaal 12e plaats na een actieve koers te hebben gereden, Dirk-Jan Veldhorst eindigde net voor Edwin Ruesink(26e) op een 19e plaats. In de laatste ronden maakte Patrick Somsen een sterke indruk en hij wist het af te maken voor De Peddelaars uit Aalten. Achter Jan Weevers pakte Stan Janssen de laatste podiumplaats.

Amateurs krijgen gezelschap van jonge honden

De hoofdklasse werd om 15:00 weggeschoten. De combinatie tussen Amateurs/Sportklasse en Junioren bleek een verademende werking te hebben op de koers. Al vroeg in de wedstrijd ontstonden er verschillende kopgroepjes. De uiteindelijke kopgroep was 8 man sterk, met daarbij Nederlands Kampioen 30+ Roderik Egberink en Zwaluwen-lid Sam Gademan.

Sam is bezig aan een indrukwekkend eerste seizoen bij de junioren. Na verschillende buitenlandse meerdaagse wedstrijden mocht hij zijn goede benen eens dichter bij huis tonen. Halverwege de wedstrijd vonden twee mannen het te langzaam gaan, Egberink sprong samen met Kars Jansman weg, de slimme Gademan wist mee te glippen en zo ontstond er een unieke situatie voor de junior.

De 3 vluchters wisten het peloton na een uur koers te dubbelen. Gerjo Berentschot en Joost Arentsen lieten zich in dit peloton niet uit het veld slaan en lieten zich veelvuldig zien. Berentschot wist uiteindelijk nog een knappe 9e plaats te behalen door een ultieme solo in de laatste paar ronden. Na een sterke wedstrijd bleek de laatste tempoversnelling er één te veel voor Sam. Hij mocht na een indrukwekkende wedstrijd plaats nemen op de 3e plek. Egberink en Jansman maakte er een prachtige tweestrijd van. De Nederlands Kampioen wist in extremis nog over Jansman heen te komen op de finishlijn midden op het simonsplein.

Voor meer uitslagen zie KNWU of op de Website van de Ronde van Doetinchem
Foto’s Susan Ruesink
Videoverslag Tom van Lent