Gijs ten Have 8e in een loodzware editie van het NK Marathon

9 oktober 2014 | Gepubliceerd in: Wedstrijden

Het Nederlands Kampioenschap Cross Country Marathon werd afgelopen zondag in het Limburgse Eysden verreden tijdens de 10e editie van de Bart Brentjens Challenge. Hoewel het de week voorafgaand aan de 110 kilometer durende mountainbike wedstrijd nauwelijks geregend had zorgde de regen in de nacht voordien en op de dag zelf voor een waar modderspektakel.

MTB lonkt voor ten Have

Gijs ten Have en Wouter Hendriksen waren namens de Zwaluwen vertegenwoordigd. De van origine wegrenner Gijs te Have maakte dit jaar al meerde uitstapjes naar de Mountainbike. In de Oostenrijkse meerdaagse, de Alpentour behaalde hij in de laatste etappe een 3e plek en eind september werd hij tijdens de 3-uurs race in Steenwijk 10e. Een mooie prestatie lag het Gendringse lichtgewicht in het verschiet op het voor hem ideale parcours. Hendriksen en ten Have moesten vrijwel achteraan aansluiten bij de start door de categorie indelingen, maar konden zich goed naar voren manoeuvreren in de eerste meters na de start.

Verkeerd rijden dankzij ‘bordjesverhanger’

Ten Have bleek over sterke benen te beschikken want op de beklimmingen kon hij zich in rap tempo naar voren rijden. Lang zag het er na uit dat de 19-jarige renner van RTV de Zwaluwen naar een top-5 klassering zou kunnen rijden. Maar doordat er bordjes waren verhangen reed hij verkeerd en moest dit bekopen met een verlies van minsten 10 minuten. Hierdoor viel hij terug tot achter de top 10.

Door een sterk slot wist ten Have zich nog in de top 10 te manifesteren. Met een 8e plek als resultaat, maar na afloop was ten Have er niet over te spreken en baalde hij van het feit dat hij verkeerd was gereden. Wouter Hendriksen eindigde in de schaduw net buiten de top-10, hij werd 11e.

Uitslag