Hendriksen voelt zicht thuis in de regen

10 augustus 2014 | Gepubliceerd in: Wedstrijden

Foto: Studio de Raaf

Afgelopen week stond de Zwaluwen een druk programma te wachten. De drukke week begon afgelopen woensdag met de Ronde van Zutphen. Het rondje voert de renners door de binnenstad van Zutphen, wat voor een geweldige sfeer zorgt dor de terrassen langs het parcours. Maar het rondje is onder de renners vooral om een andere reden bekend. De vele drempels en de gladde steentjes in de eerste bocht.

Alsof het rondje nog niet uitdagend genoeg was kregen de renners ook nog eens een pak regen over zich heen wat het parcours veranderde in een glijbaan. Al in de eerste ronde reed er een kopgroep weg met daarin Björn Beldman en Rochéz Harbers van het P&K Cyclingteam en Mathijs Wagenaar. Aanvankelijk bevond ook Mitchel Vrielink zich in de kopgroep, maar hij blies zichzelf op.

Toekijken

De Zwaluwen stonden allemaal achteraan met de start en konden dan ook niets anders doen dan toekijken hoe de kopgroep van het peloton wegreed. Naarmate de wedstrijd vorderde deden Gerjo Berentschot en Wouter Hendriksen verwoede pogingen om het gat te dichten, dit zonder succes. Ook Joost Arentsen was in de voorste gelederen te vinden, maar moest na een lekke band en een valpartij opgeven.

Met nog 11 ronden te rijden reed Hendriksen weg uit het achtervolgende peloton. Hij wist nog dicht bij de koplopers te komen maar de voorsprong van de drie vooraan bleek voldoende te zijn. Rochéz Harbers won de sprint voor Wagenaar. Hendriksen viel net buiten het podium met een 4e plaats. Berentschot wist nog 15e te worden nadat hij gehinderd werd door één van de vele valpartijen.

Arentsen mist de slag, Hendriksen op herhaling

Ook afgelopen vrijdag tijdens de Ronde van Neede waren er wederom weer de nodige Zwaluwenrenners te bewonderen. De wedstrijd bij de Sportklasse begon droog maar kende al in de beginfase een grote valpartij waar meerdere Zwaluwen bij betrokken raakten. Georg Cornielje moest hierdoor al vroeg het strijdtoneel verlaten, Henk Chevalking kon de koers wel vervolgen. Al vroeg in de wedstrijd wisten er 5 man te ontsnappen.

Arentsen wint afgetekend de sprint om de 6e plaats
Arentsen wint afgetekend de sprint om de 6e plaats

Tot zijn spijt behoorde Joost Arentsen niet tot deze 5. Samen met Gideon van der Molen probeerde hij nog wel het gat te dichten, maar ze wisten hier niet in te slagen. Terwijl de hemel boven renners losbarstte trok Gideon de sprint aan voor Joost om zo nog een 6e plaats in de wacht te slepen. Gideon werd als 2e Zwaluw 11e. Rick Engelen eindigde vlak achter Arentsen en Van der Molen op een 16e stek.

Hendriksen probeert het op zijn Nijdam’s

Dat de straten van Neede nat waren vond Wouter Hendriksen niet zo heel erg. De regen zorgde voor een glad wegdek. De wedstrijd van de Amateurs zou dan ook een slijtageslag worden. Ondanks vele demarrages wist niemand weg te komen uit de greep van het alsmaar meer uitgedunde peloton. De wedstrijd bleef lange tijd spannend. Ook een aanval van Berentschot in de finale wist daar geen verandering in te brengen.

Pas toen Hendriksen in de voorlaatste ronde besloot weg te rijden veranderde het wedstrijd beeld. In het peloton werd even getwijfeld en dat was voor Hendriksen genoeg om een kloof te slaan. Hij wist zijn voorsprong in de laatste ronde nog wat verder uit te diepen toen er in de voorlaatste bocht werd gevallen. Na eerder dit seizoen de Ronde van Eibergen op een soortgelijke wijze te hebben gewonnen schreef hij dus ook de Ronde van Neede op zijn naam. Daarmee zet hij de zege teller dit jaar op 5!

Zwaluwenlid Ratering triomfeert in Oldenzaal

Timon Ratering maakte vorig jaar de overstap van RTV de Zwaluwen naar het Kanjers voor Kanjers Cyclingteam. Zondag bevond hij zich met 2 andere ploeggenoten in de kopgroep in Oldenzaal. Dankzij het afstopwerk van de aanwezige ploeggenoten in het peloton konden ze gestaag hun voorsprong opbouwen.

Met nog 15 ronden op het rondebord besloten de Zwaluwen zich met de achtervolging te bemoeien. Wouter van Leeuwen, die zijn derde koersdag op rij beleefde, en Wouter Hendriksen reden meerdere keren in de aanval helaas voor hen werden die direct gecounterd door het sterke blok van Kanjers. Door de aanvallen slonk de voorsprong van de 4 leiders wel van 40 naar 20 seconden. Heel even leek het er naar uit te zien dat de leiders werden terug gepakt.

Ratering is de sterkste in de sprint

Echter hadden de Kanjers de koers perfect in de hand en wisten zij het peloton dusdanig af te remmen dat de voorsprong weer groeide naar 30 seconden. Dit betekende wel dat er vooraan niet naar elkaar kon worden gekeken. De 4 bleven goed samenwerken en Timon Ratering ging de sprint van kop af aan. Vervolgens wist niemand Ratering nog bij te halen waardoor hij met de overwinning aan de haal ging.

Daarmee werd ook de wedstrijd in Oldenzaal door RTV de Zwaluwen getint! Het programma in Augustus is met de wedstrijden om de VIRO cup, Dwars deur Grolle, de afwachtingswedstrijden in Veenendaal en de Ronde van Bemmel goed gevuld wat betreft het district Oost. Voor de Zwaluwen liggen er dus nog genoeg kansen voor voor mooie prestaties!