Zwaluwen grijpen naast podium in Henk Lubberding Classic

7 september 2014 | Gepubliceerd in: Wedstrijden

Foto: Merlijn dekker is weg samen met Zwaluwen Rik Hetterscheid en Gideon van der Molen(foto door: Lucas Dekker)

Dit jaar was het alweer tijd voor de 18e editie van de Henk Lubberding Classic. Ook dit jaar werd de wedstrijd verreden over het alom bekende parcours dat de renners over de Posbank via Arnhem uiteindelijk naar Lobith brengt waar ze na 90 kilometers in de wielen eindelijk los mogen. Doorgaans gaat het vrijgeven van het peloton gepaard met veel hysterie en valpartijen, maar dat bleef de meeste renners dit jaar bespaard. Daarom bleef er vooraan een grote groep over die de eerste beklimming van de finaleronde op reed, de Elterberg.

Zwaluwen nestelen zich voorin

Voorin de eerste groep bevonden zich veel Zwaluwen, onder meer Gijs ten Have, Gideon van der Molen, Koen Wiersma, Rik Hetterscheid en Wouter Hendriksen, draaiden met de eerste de Elterberg op. Daar werd er gelijk stevig tempo gemaakt door bovengenoemden waardoor de groep langzaam slonk tot uiteindelijk 35 man. Bij het uitrijden van Elten wisten Rik Hetterscheid en Gideon van der Molen weg te komen van het peloton, samen met Merlijn Dekker(vorig jaar nog 2e), hadden ze een klein gaatje bij de voet van ’t Peeske.

Op de beklimming van ’t Peeske werden ze weer in de kraag gevat door het jagende peloton. Vervolgens was het de beurt aan Wouter de Groot. Bij de eerste passage van de finish had de renner van het Specialized Workfor.ce een voorsprong van een tiental seconden. Heel lang hield hij niet stand want nog voordat hij Zeddam binnenreed waren het opnieuw de Zwaluwen die het heft in handen namen.

van der Molen maakt indruk

Dit keer was het de beurt aan Gijs ten Have en wederom Gideon van der Molen die samen met Youri Past en Ruud Grandia het ruime sop kozen. Het peloton liet even begaan en zodoende konden de vier heren vooraan een ruime voorsprong opbouwen. In de achterhoede hielden de overige Zwaluwen de boel op slot. Echter konden ze de chaos bij de laatste beklimming van ’t Peeske niet voorkomen.

De moegestreden Gideon van der Molen en de jonge Youri Past moesten Gijs ten Have en Ruud Grandia laten gaan, maar ook zij zagen hun voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen toen Leander Schreurs de achtervolging op de twee inzette. Vlak voor het inrijden van ’s Heerenberg, op zo’n 1500 meter van de meet was het status quo en leek het uit te gaan draaien op een sprint.

Hendriksen gokt op de sprint

Maar daar dacht Sjoerd Meijer anders over. De junior die dit jaar de overstap maakte van RTV de Zwaluwen naar UWTC de Volharding reed in de laatste kilometer weg en wist met een nipte voorsprong te winnen. Wouter de Groot won de sprint van het peloton voor Fulco van Gulik. Wouter Hendriksen kwam in de sprint net tekort om voor het tweede jaar achtereen op het podium te rijden, hij werd 4e. Koen Wiersma was op een 10e plek de tweede zwaluw in de top-10. Joost Horstink(15e) en Rik Hetterscheid(20e) reden ook naar een mooie uitslag!

Berentschot vind de benen in Oosterhout

Vandaag werd er behalve in ’s Heerenberg ook gekoerst in Oosterhout. Bij de Sportklasse stonden 4 Zwaluwen aan het vertrek. Joost Arentsen en Chris Rave zaten de hele koers attent van voren en dankzij dit attente rijden wist Chris Rave de bergprijs in de wacht te slepen. Joost Arentsen mengde zich nog in de finale en probeerde in de laatste ronde de vluchters terug te halen maar bracht hiermee ook het peloton dichterbij waardoor het uitliep op een sprint. Joost werd uiteindelijk 21e.

Joost Arentsen scheert door de bocht (foto: Roel Siebelink)
Joost Arentsen scheert door de bocht (foto: Roel Siebelink)

Gerjo Berentschot wist bij zijn wedstrijd tussen de Amateurs wel uit de greep van het peloton te blijven. De Zelhemmer reed weg met 8 andere renners. De sterksten hadden zich in die kopgroep van 9 verzameld waardoor het peloton het nakijken had. Ondanks veelvuldige pogingen om weg te rijden liep het uit op een sprint die Wouter van Zanten wist te winnen. Gerjo eindigde als 8e.