Zwaluwen triomferen in eerste Ronde van Varsseveld

1 juli 2014 | Gepubliceerd in: Wedstrijden

Een droom die uitkomt

De droom van vele Varsseveldse wielerliefhebbers werd zondagmiddag in vervulling gebracht. Zo ook die van Joost Arentsen en Gerjo Berentschot, initiatiefnemers, organisatoren én deelnemers van de eerste Van Raam Ronde van Varsseveld. ‘Ik heb altijd graag in een thuisronde gereden, maar deze was er niet. Dan moet je hem maar zelf organiseren!’, aldus Joost Arentsen.

Zo zonnig als de toekomst eruit ziet voor de Ronde van Varsseveld zo regenachtig verliep de eerste editie. Hierdoor viel het deelnemersaantal tegen, maar de bikkels die wél de regen en het onweer trotseerde waren zeer te spreken over de uitstekende organisatie van het wielercriterium.

Buien deren Arentsen niet

Vlak voor de start van de Sportklasse zorgde een hoosbui voor natte straten in het centrum van Varsseveld. Het bleef de renners ook onderweg niet gespaard van nattigheid, dit tezamen met het uitdagende parkoers zorgde voor een selectieve wedstrijd bij de Sportklasse.

Arentsen rijdt dwars door alle buien heen
Arentsen rijdt dwars door alle buien heen

Al in de eerste ronde zette een gretige Joost Arentsen zich op kop van het lang uitgerekte peloton om een aantal ronde later met 2 anderen weg te rijden. Het bleek al snel dat de sterkste zich vooraan verzameld hadden want het 3-tal reed, mede door het uitstekende afstopwerk van de 4 Zwaluwen in de achterhoede, al snel een mooie voorsprong bijeen.

Een sterke Gideon van der Molen wist in de finale nog het dichtst bij het 3-tal vluchters te komen, hij eindigde na een mooie solo op een verdiende 4e stek. Ook Jelle Nijdam liet zich weer van voren zien, hij voltooide de wedstrijd op een 8e plek. De 3 heren vooraan gingen sprinten om de zege. De twee mannen van WV Ede hadden het onderweg slim gespeeld en hadden Arentsen onderweg flink op de proef gesteld. Joost moest genoegen nemen met een 2e plek achter Rieks de Rink die zijn eerste wedstrijd wist te winnen. Sjors Beijer complementeerde het podium van de Sportklasse met een 3e plek.

Amateurs houden het peloton in de tang

Terwijl de hemel langzaam helderde werd was het de beurt aan de Amateurs. Ook hier stonden wederom veel Zwaluwen aan het vertrek. Gerjo Berentschot, Joost Horstink en Wouter van Leeuwen waren in de beginfase zeer actief waardoor een groot deel van het peloton al moest lossen en er uiteindelijk een groep van 12 renners vooraan overbleef. Onderweg waren er vele pogingen om weg te raken, maar niemand wist te overtuigen. Dit ook omdat de 5 Zwaluwen die vooraan mee zaten het peloton strak in het gareel wisten te houden.

De Amateurs laten zich veelvuldig zien in Varsseveld
De Amateurs laten zich veelvuldig zien in Varsseveld

Berentschot op herhaling

Tot 6 ronden voor het einde waren er dan ook geen geslaagde uitlooppogingen. Want op dat moment besloot Gerjo Berentschot weg te rijden. Alhoewel het gat niet groot was wist Gerjo overtuigend de winst in de wacht te slepen, want het peloton zag hem niet meer terug. Het was voor Gerjo zijn tweede overwinning dit seizoen, nadat hij eerder in Wichmond op vergelijkbare wijze wist te winnen. In de sprint om de tweede plek zaten Wouter Hendriksen en Rick Evers lang in kansrijke positie. Maar door een valpartij van Wouter in de laatste 500 meter, waarbij Rick gehinderd werd, verdwenen de kansen als sneeuw voor de zon. Oud Nederlands Kampioen Pascal Schoots(2e) en Rochéz Harbers(3e) mochten naast Berentschot op het podium plaats nemen.

Ondanks het tegenvallende deelnemersaantal kijkt de organisatie van de Van Raam Ronde van Varsseveld positief terug op de eerste editie en kan men met zekerheid zeggen: Tot volgend jaar!

Foto’s gemaakt door Studio de Raaf. Meer foto’s vind je op de Facebookpagina van Studio de Raaf