Zwaluwen zijn aan elkaar gewaagd in het Clubkampioenschap

22 september 2014 | Gepubliceerd in: Wedstrijden

Het seizoen 2014 loopt voor de wegrenners alweer bijna ten einde. Langzamerhand wordt het tijd om de rekening op te maken. Maar eerst was het nog tijd voor de Clubkampioenschappen, één van de grote doelen van vele Zwaluwen dit jaar. Het niveau van de Zwaluwenrenners bleek dit jaar erg hoog en dat zagen we dan ook maar al te goed terug in het clubkampioenschap waar spanning te snijden was.

Dit leidde tot mooie en vooral spannende wedstrijden. Nadat donderdag in de tijdrit de eerste verschillen zichtbaar werden gemaakt was het zondag tijd voor de wegritten. ’s Ochtends werd er een criterium verreden van 50 kilometer, ’s middags werd er een combinatie van een Punten- en afvalkoers verreden. In beide wedstrijden was de spanning om te snijden!

Hendriksen gaat gretig van start

Inmiddels weten we dat we bij natte wegen op Wouter Hendriksen moeten letten, dat niet iedereen Zondagmorgen even wakker was werd gelijk duidelijk. Want toen Hendriksen al in de tweede ronde demarreerde moest een groot deel van het peloton flink aan de bak. Joost Arentsen en Gerjo Berentschot konden hun karretje aanhaken, maar daarachter ontstond een gat. Die kloof werd verder uitgebreid toen het peloton de benen stil hield. Zo werd al vroeg in de koers de wedstrijd op slot gegooid want gedurende de wedstrijd werd de kloof alsmaar groter.

Terwijl de drie vooraan goed samenwerkte werd er achter hun in het peloton fel gestreden om de winst bij respectievelijk de Nieuwelingen/Junioren en de Masters. Bij de Nieuweligen/Junioren was Bart Lieftink de snelste, hij eindigde voor Niek Meijer waardoor zij beiden op het gelijke puntenaantal kwamen. Bij de Masters was het de taaie Henk Chevalking die het peloton te snel af was en zo naar winst reed in zijn categorie. Joost Arentsen was al lange tijd zeker van de winst, hij was de enige van zijn categorie die vooraan vertegenwoordigd was. Achter hem won Gideon van der Molen de sprint, voor Jan-Willem Pennings. Waardoor zowel Arentsen als van der Molen dichter bij Pennings kwamen die donderdag de tijdrit won.

Berentschot en Hendriksen maken er een spektakelstuk van

Berentshot(rechts) wint nipt voor Hendriksen
Berentshot(rechts) wint nipt voor Hendriksen

Terwijl het parkoers leger en leger werd naarmate meer categorieën afgesprint hadden werd de strijd vooraan heviger. Berentschot legde Hendriksen het vuur aan de schenen door keer op keer te demarreren. Maar Hendriksen gaf niets toe en parreerde elke aanval opnieuw. De twee kemphanen gingen om de winst sprinten. Berentschot kwam als eerste uit de laatste bocht en zette gelijk de sprint in. Hendriksen bleef aan zijn wiel geplakt een plaatste in de laatste meters een ultieme jump, maar hij kwam te laat want Berentschot drukte zijn voorwiel net wat eerder over de streep als Hendriksen.

In de middag werd de Afval/Puntenkoers verreden. De renner die als laatste de lijn passeerde moest de wedstrijd verlaten, de renner die als eerste de lijn passeert, krijgt een punt. Deze manier van puntentelling zorgde voor een apart koersverloop. Omdat er veel renners waren die op achterstand stonden, was er belang bij om zoveel mogelijk punten te verzamelen. De strijd vooraan was dan ook groot en de koers barste vrijwel direct los. Tom van Lent pakte bij de eerste doorkomst een punt maar Wouter Hendriksen wist de twee doorkomsten daarop punten te pakken. Hierdoor verkleinde hij de voorsprong op Gerjo Berentschot, die een ronde later punten pakte. Langzaam maar zeker bleven de sterksten vooraan over. Er vormde zich een groep van vier renners, daarbij twee Sportklasse en twee Amateurs.

Van der Molen zet zich op kop
Van der Molen zet zich op kop

Lieftink en Horstink rijden weg bij de concurrentie

In de achterhoede werd de titelstrijd tussen de Nieuwelingen/Junioren en Masters uitgevochten. Bart Lieftink kon als langste aanhaken van de jonge garde wielrenners, hij won dan ook in zijn categorie en werd daardoor ook algeheel clubkampioen. Bij de masters was het Joost Horstink die het langste over bleef en hierdoor de meeste punten in de wacht sleepte. Hij werd dan ook clubkampioen bij de Masters.

Vooraan ging de strijd verder. Wouter Hendriksen was druk bezig punten te verzamelen en dat werkte Berentschot op de zenuwen. Arentsen en van der Molen besloten zich niet bezig te houden met de twee en reden in één strak tempo naar de meet. Waar Arentsen uiteindelijk de sterkste bleek en met minimaal verschil van der Molen klopte. Arentsen werd uiteindelijk clubkampioen bij de Sportklasse.

Hoe hard Hendriksen het ook probeerde om punten te pakken, elke keer kwam Berentschot weer langszij waardoor het er steeds beter voor Berentschot uit begon te zien. Dat Berentschot absoluut de sterkste was liet hij even later nog maar eens zien door genadeloos weg te rijden. Alhoewel Hendriksen de kloof in de finale nog wel wist te dichten, was dit al te laat want Berentschot was niet meer in te halen.

Waar Berentschot vorig jaar nog genoegen moest nemen met een 2e plek, nadat hij op magistrale wijze het criterium won, mocht hij zich dit jaar voor het eerst kronen tot clubkampioen in de categorie Amateurs. Een bekroning van zijn tot dusverre al zeer succesvolle seizoen! Overige uitslagen zijn hieronder te bewonderen.

Berentschot ontvangt de CK-troffee
Berentschot ontvangt de CK-troffee

Namens het organiserend comité willen wij alle deelnemers, maar vooral alle vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt het Clubkampioenschap te organiseren nogmaals hartelijk bedanken! Volgend jaar volgt er wederom een editie, de datum daarvan zal in de Algemene Leden Vergadering bekend worden gemaakt!

Clubkampioenschap Commissie

Wouter Hendriksen

Sjoerd Oldenboom

Uitslag Clubkampioenschap 2014

CK_UitslagCK_2014-page-001CK_UitslagCK_2014-page-002